Προβολές σελίδων τον προηγούμενο μήνα

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Εργαζόμενη μητέρα: Μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει;

Μέχρι τώρα είχατε το μωρό σας αγκαλιά και το θηλάζατε. Να όμως που έφτασε η ώρα να επιστρέψετε στην δουλειά. Μόνο στην σκέψη ο,τι θα αφήσετε το αγγελούδι σας, αγχώνεστε και στεναχωριέστε. Γνωρίζετε ότι το γάλα σας είναι το καλύτερο για το μωρό σας και αυτό που του προσφέρει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να μεγαλώσει σωστά. Εξάλλου και ο παιδίατρός σας, τόνισε ό,τι το μωρό σας χρειάζεται μόνο γάλα, για τους πρώτους 6 μήνες ζωής του και στην συνέχεια παράλληλα με τις στερεές τροφές. Τι πρέπει να κάνετε;

Αρχικά μιλήστε με τον εργοδότη σας. Ενημερώστε τον ότι θέλετε να συνεχίσετε να θηλάζετε. Ρωτήστε πόση άδεια δικαιούστε μετά την γέννηση του μωρού σας. Καλό είναι να την εξαντλήσετε. Προσπαθήστε να πάρετε το μειωμένο ωράριο, ώστε να γυρίζετε όσο το δυνατό νωρίτερα στο μωρό σας. Ζητήστε να έχετε 2 ή 3 διαλλείματα. Βρείτε ένα άνετο και καθαρό χώρο όπου θα μπορείτε να αντλείτε γάλα.

Προσπαθήστε να συνεχίσετε να θηλάζετε όσο το δυνατόν περισσότερο όταν είστε στο σπίτι. Έτσι δεν θα μειωθεί η παραγωγή σας. Μάθετε πως να βγάζετε γάλα. Μια ηλεκτρική αντλία θα σας βοηθείσει σε αυτό. Πολλές μητέρες μπορούν και με το χέρι να βγάζουν γάλα, αν και είναι λίγο κουραστικό. Το γάλα σας μπορείτε να το αποθηκεύσετε είτε σε γυάλινα μπουκαλάκια, είτε σε σακουλάκια αποθήκευσης μητρικού γάλακτος που θα βρείτε στο εμπόριο. Σημειώστε ημερομηνία και ποσότητα σε κάθε σακουλάκι, πρίν το καταψύξετε.

Πολύ σημαντική θέση έχει το άτομο-γιαγιά, νταντά κλπ- που θα αναλάβει το μωρό σας - όσο εσείς θα λείπετε στην δουλειά. Καλό είναι να συζητήσετε μαζί του και να του τονίσετε πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσει το μωρό σας να λαμβάνει το δικό σας γάλα. Μπορείτε να γράψετε οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθεί. Λίγες μέρες πριν να επιστρέψετε στην δουλεία καλό είναι να είστε μαζί δοκιμαστικά. Στην συνέχεια το άτομο αυτό θα σας πεί την ποσότητα που χρειάζεται το μωρό κάθε φορά που το ταΐζει - εξαρτάται από την ηλικία και το κάθε μωρό. Θα σας ενημερώνει πώς αντιδρά το μωρό σε κάθε τάισμα. Καλό είναι να θηλάζετε το μωρό σας λίγο πρίν να πάτε στην δουλειά. Ενώ, θα μπορούν να σας περιμένουν να γυρίσετε, αν η επιστροφή σας συμπίπτει με την ώρα ταίσματος.

Το ιδανικό θα ήταν να έρχετε το μωρό στην δουλειά σας να θηλάζει άν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες φυσικά. Ή να πηγαίνετε εσείς στα διαλλείματα να το θηλάζετε. Αν δεν γίνεται τίποτα από τα δύο, τότε θα πρέπει να αντλείτε το γάλα περίπου τις ώρες που θα έτρωγε και το μωρό σας.

Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι θηλάστε το μωρό σας όσο περισσότερο μπορείτε. Είναι αναμενόμενο να αρχίσει να ξυπνάει τα βράδια και να θηλάζει πιο συχνά, ειδικά τις πρώτες μέρες που ξεκινάτε την δουλειά. Μπορείτε να το θηλάζετε σε ξαπλωτή στάση, ώστε να ξεκουράζεστε και οι ίδιες. Είναι πολύ σημαντικό να τρώτε καλά, να ενυδατώνεται τον οργανισμό σας και να ξεκουράζεστε όταν το μωρό σας κοιμάται.

Σίγουρα, το να συνεχίσει μια μητέρα να θηλάζει ενώ εργάζετε δεν είναι κάτι εύκολο. Θα πρέπει να έχει υπομονή και επιμονή. Βλέποντας το μωρό να είναι γερό και δυνατό, η ανταμοιβή είναι μεγάλη. Εκατομμύρια μητέρες στον κόσμο εργάζονται και συνεχίζουν να θηλάζουν΄ γιατί όχι και εσείς ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου